Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt met een koudemiddel: een vloeibare stof met een kookpunt van ruim onder de 0 °C. Hierdoor is de warmte die uit de bron wordt onttrokken – zelfs in de winter – genoeg om het koudemiddel te laten koken en verdampen in de verdamper. In de compressor wordt deze damp samengeperst. De warmte wordt…

Wat zijn de voordelen voor eindgebruikers van een warmtepomp?

Minder of geen aardgasEen hybride warmtepomp gebruikt tot 60% minder aardgas. Een all-electric warmtepomp gebruikt zelfs helemaal geen aardgas! Dit zorgt voor een lagere energierekening en minder of geen CO2-uitstoot.  Beproefde techniekWarmtepompen worden al decennialang geïnstalleerd; het is dus een beproefde techniek met deskundige leveranciers en installateurs. Geen lokale emissiesTer plaatse is geen sprake van luchtverontreiniging,…

Kan een warmtepomp ook koelen?

Het proces van de warmtepomp kan omgekeerd worden, waardoor de warmtepomp fungeert als airco: hij haalt warmte uit een gebouw en zorgt zo dat het afkoelt. Dit heet actieve koeling. Sommige warmtepompsystemen kunnen ook passief koelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke koelte van bijvoorbeeld de bodem of oppervlaktewater om koud water rond te…

Waarom een warmtepomp?

Huishoudens, industrie en landbouw hebben allemaal behoefte aan warmte. Dit wordt nu grotendeels geleverd door de verbranding van fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld de verbranding van aardgas in een cv-ketel. Hierbij komt het broeikasgas CO2 vrij. De warmtepomp biedt een duurzame aanvulling op de cv-ketel, of zelfs een volledig alternatief daarvoor. Warmtepompen hebben een zeer hoog rendement:…

Krijgt een warmtepomp een woning voldoende warm?

Bij de keuze en installatie van een warmtepomp is het belangrijk dat de woning voldoende goed geïsoleerd is. Door te isoleren volgens de nieuwe isolatiestandaard – ook bekend als de Standaard & Streefwaarden – wordt de warmtevraag gereduceerd.Een warmtepomp is geschikt voor woningen met een lage temperatuurverwarming. Een bijbehorend warmteafgiftesysteem, zoals vloerverwarming, zorgt ervoor dat…

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Voor de buitenunit van warmtepompen zijn er bindende regels voor het geluidsvermogen en de geluidsdruk. Het geluidsvermogen wordt direct naast de buitenunit van de warmtepomp gemeten. De geluidsdruk wordt gemeten op de erfgrens. Warmtepompen tot 6kW mogen in de EU een maximaal geluidsvermogen hebben van 65 dB(A), voor grotere warmtepompen tot 12kW ligt de grens…

Hoe kan een warmtepomp tot 600% rendement leveren?

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de bodem en/of van de zon. Hiervoor gebruikt hij stroom. Het rendement van warmtepomp kan worden uitgedrukt in COP (Coëfficiënt of Performance). Deze waarde geeft de verhouding weer tussen de elektriciteit die een warmtepomp gebruikt en de hoeveelheid warmte die de warmtepomp levert. Hoe hoger de COP, hoe…

Welke typen warmtepompen zijn er?

Lucht-lucht warmtepompDe lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht om een gebouw te verwarmen. De warmtepomp bestaat uit een buitenunit, die optisch wat weg heeft van een airco-buitenunit. De buitenunit wint omgevingswarmte van buiten, die vervolgens wordt overgedragen aan het koudemiddel. Dit is een vloeistof, die energie uit de buitenlucht opneemt en onder…

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp verwarmt een gebouw en zorgt voor warm tapwater. Een warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de omgeving. Warmtebronnen zijn bijvoorbeeld de buitenlucht, oppervlakte- of grondwater, de zon of de bodem.   Bron: Vereniging Warmtepompen   

Waar vind ik meer informatie over duurzame warmte?

De NVDE publiceerde deze brochure over warmtebronnen.TKI Urban Energy publiceerde de handleiding ‘warmtenetten ontrafeld’.Het ExpertiseCentrum Warmte biedt factsheets voor gebouwgebonden en warmtebrongerelateerde techniekenBranchevereniging Bodemenergie publiceerde de brochure over bodemenergie Op bodemenergie kun je bouwenOp de website van Vereniging Warmtepompen vind je informatie over duurzame warmte die wordt opgewekt d.m.v. warmtepompenStichting Warmtenetwerk biedt een overzicht met…