Er is een landelijke subsidie – de ISDE subsidieregeling – voor zonneboilers, warmtepompen, een warmtenet-aansluiting of isolatie (van dak, buitenmuur, vloer en ramen). Bij het nemen van twee (of meer) maatregelen -als woningeigenaar- kan subsidie worden verkregen tot 30 procent van de kosten. In dat geval moet binnen twee jaar minstens twee maatregelen genomen zijn. Dit kunnen twee isolatiemaatregelen zijn, maar het kan ook een combinatie zijn van een installatie -zoals een warmtepomp bijvoorbeeld- en een isolatiemaatregel. Bij het laten uitvoeren van één maatregel geldt een lager subsidiebedrag, namelijk tot 15 procent van de kosten.

Gemeenten en provincies hebben soms ook lokale subsidiepotjes. Het is nu voor woningeigenaren ook mogelijk om de ISDE-subsidie aan te vragen na het ontvangen van lokale subsidies van gemeenten en provincies. Eerder was het ‘stapelen’ van deze subsidies niet toegestaan. Op de Energiesubsidiewijzer is te vinden welke subsidies er in elke gemeenten en provincie zijn.

Verder – hoewel het geen subsidie betreft – kan na installatie van zonnepanelen op het dak, de btw worden teruggevraagd bij de Belastingdienst.

 

Bekijk de veelgestelde vragen