Een warmtenet is een netwerk onder de grond van leidingen waardoor warm water stroomt. Dit warme water stroomt naar huizen of gebouwen om ze te verwarmen en van warm water te voorzien, bijvoorbeeld voor de kraan, de douche en de wasmachine. Een warmtenet geeft altijd warmte aan meerdere huizen en/of gebouwen. Daarom wordt er over collectieve warmte gesproken. Dit in tegenstelling tot de centrale verwarming die individueel, dus ter plekke in huis, het water verwarmt met aardgas.
Wat zijn de voordelen van warmtenetten?
Warmtenetten zijn maatschappelijk gezien vaak de meest wenselijke optie om woningen aardgasvrij te maken:
- Op veel plekken zijn warmtenetten de goedkoopste oplossing voor de maatschappij als geheel
- Waar veel mensen dicht op elkaar wonen, ontbreekt dikwijls de fysieke ruimte voor de optelsom van individuele warmtepompen. Zeker in kleine woningen of appartementencomplexen
- Netcongestie is een probleem. Dit belemmert nu al woningbouw en bedrijvigheid, maar ook de warmtetransitie in de gebouwde omgeving. Per locatie bestaat er een optimale oplossing. Wordt er op die plekken afgeweken van de optimale oplossing dan duurt congestie langer dan noodzakelijk. • Warmtenetten vormen, mits aangesloten op duurzame bronnen, een onmisbare schakel in de warmtemix en dragen bij aan meer energie onafhankelijkheid.
- Warmtenetten kunnen, door hun omvang, een belangrijke bijdrage leveren aan de wijkaanpak en de opschaling van de warmtetransitie.
Bron: van Stichting Warmtenetwerk, Netbeheer Nederland en de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), ondersteund door Natuur en Milieu en Bouwend Nederland
Wat wordt er bedoeld met hoge, midden of lage temperatuur warmtenetten?
Bij bestaande bouw worden meestal hoge temperatuur (>75°C) of midden temperatuur (55-75°C) warmtenetten toegepast. Wanneer een woning goed geïsoleerd is, zoals bij nieuwbouw of gerenoveerde huizen, hoeft het water niet zo heet te zijn om een huis of gebouw te kunnen verwarmen.
Voor nieuwbouw of geïsoleerde huizen worden daarom midden (55-75°C) of lage (30-55°C) temperatuur warmtenetten gebruikt. Bij lage temperatuur is er voor warm tapwater een aanvullende duurzame voorziening nodig zoals een warmtepomp of een buffervat. Bij zeer lage temperatuur warmtenetten met bijvoorbeeld aquathermie als bron, is dit zowel voor de verwarming als het tapwater nodig.
Steeds vaker worden er ook koudenetten ontwikkeld. Deze werken hetzelfde als warmtenetten maar hebben als doel huizen en gebouwen te verkoelen.
Van welke duurzame bronnen maken warmtenetten gebruik?
Er is een brede range aan bronnen, die warmte kunnen leveren aan een collectief systeem, zoals: bodemwarmte, aquathermie, zonthermie, warmte-koudeopslag, aardwarmte (geothermie), industriële restwarmte en duurzame warmte uit energiecentrales.
Sommige bronnen, zoals bodemwarmte en warmte-koude opslag, kunnen worden toegepast op wijkniveau (of kleiner). Andere bronnen zoals aardwarmte, industriële restwarmte en warmte die afkomstig is van energiecentrales worden op grotere schaal ingezet om woningen en bedrijfspanden van duurzame warmte te voorzien.
Bron: Stichting Warmtenetwerk
Bekijk de veelgestelde vragen