Als we in Nederland in 2050 geen aardgas meer gebruiken, voorzien bodemenergiesystemen circa 25% van de gebouwen van duurzame verwarming en koeling, via individuele én collectieve systemen. De techniek wordt al meer dan 50 jaar toegepast voor de duurzame verwarming en koeling van gebouwen in Nederland (woningen, appartementen, bedrijfsterreinen, ziekenhuizen) en kent een zeer hoog energetisch en maatschappelijk rendement. Voor de verdere verduurzaming van ons energiesysteem is bodemenergie onmisbaar, richting een toekomst zonder aardgas. De mogelijkheden zijn groot, doordat het in verschillende systemen past, bijvoorbeeld:
- Eigen huis of gebouw verduurzamen met bodemenergie
Voor het duurzaam verwarmen of koelen kunnen woning- of gebouweigenaren kiezen voor een individuele oplossing, zoals een bodemwarmtepomp. Hiermee wordt het gebruik van aardgas vermeden. De bodem als bron voor een warmtepomp kent een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld buitenlucht. De bodemtemperatuur is in de winterperiode veel hoger dan de buitenluchttemperatuur. Omdat de stap naar de gewenste temperatuur in het gebouw daardoor kleiner is, kun je een warmtepomp gebruiken met een lager vermogen. Dat betekent minder stroomverbruik en minder belasting voor het elektriciteitsnet.
- Bodemenergie voor collectieve warmtenetten
Een warmtenet is een ondergronds netwerk van leidingen, waardoor warm water stroomt. De kansen voor de combinatie van warmtenetten en collectieve bodemsystemen liggen vooral bij zogenaamde vijfdegeneratie of warmtenetten. Deze netten hebben een lagere temperatuur dan traditionele stadswarmtenetten en hebben meerdere warmtebronnen. Ze kunnen ook koelen in de zomer, en door af te voeren warmte in een bodembron op te slaan kan deze in de winter via een warmtepomp weer worden benut. Dat kan een grote collectieve warmtepomp zijn of meerdere individuele kleinere.
- Kleine collectieve warmtesystemen met bodemenergie
Bewoners kunnen ook binnen een energiecoöperatie aan de slag met een collectieve oplossing. Deze coöperaties richten zich op het bevorderen van een voor iedereen toegankelijke, democratisch gecontroleerde en duurzame energievoorziening. Er wordt in dat geval een coöperatief warmtebedrijf opgericht. Meer over kleine collectieve systemen met bodemenergie leest u hier: https://branchevereniging.bodemenergie.nl/mini-warmtenetten-als-duurzame-revolutie/
Meer informatie: Branchevereniging Bodemenergie
Bekijk de veelgestelde vragen