Bij de keuze en installatie van een warmtepomp is het belangrijk dat de woning voldoende goed geïsoleerd is (minstens label B). Door te isoleren volgens de nieuwe isolatiestandaard – ook bekend als de Standaard & Streefwaarden – wordt de warmtevraag gereduceerd.
Een warmtepomp is geschikt voor woningen met een lage temperatuurverwarming. Een bijbehorend warmteafgiftesysteem, zoals vloerverwarming, zorgt ervoor dat de woning geleidelijk warm wordt. Een woning met een HR-ketel (begrensd op 55 graden) in combinatie met vloerverwarming warmt net zo snel op. Met een dergelijk systeem werkt het dus het beste als er niet te veel aan de knoppen wordt gedraaid, en zeker niet met te grote temperatuursprongen. Kortom, met aandacht voor instelling, isolatie en afstelling krijgt een warmtepomp een daarvoor geschikte woning prima warm. De warmtepomp is daarmee één van de mogelijkheden om niet alleen comfortabel maar ook duurzaam en kostenbesparend te verwarmen.
Daarnaast zijn bepaalde warmtepompsystemen in de zomer “omkeerbaar”. Dat wil zeggen dat de woning zowel verwarmd als gekoeld kan worden.