Voor het gebruik van een warmtenet betaal je, net als bij het verwarmen met een cv-ketel op aardgas, vaste en variabele kosten. De variabele kosten hangen af van je verbruik van warmte en warm water. Ieder jaar berekent de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een wettelijk maximumtarief voor warmte van het warmtenet.

Naast variabele kosten zijn er ook vaste kosten. Vaste kosten, ook wel vastrecht genoemd, betaal je voor het gebruik, onderhoud en aansluiting op het warmtenet. Vaste kosten betaal je ook voor het meten van je warmteverbruik en de huur van je afleverset. De afleverset heb je nodig als schakel tussen het warmtenet en je woning. Anders dan bij een cv-ketel blijft een warmteleverancier altijd eigenaar van een afleverset. Beheer en onderhoud is dan ook de verantwoordelijkheid van je warmteleverancier. Ook voor de vaste kosten geldt een maximumbedrag.

Wanneer je als woningeigenaar wordt aangesloten op een warmtenet, betaal je daarvoor eenmalig aansluitkosten. In veel gevallen betaalt de gemeente hieraan mee. De aansluitingskosten verschillen vaak per gemeente of wijk. Zodra de plannen voor een eventueel warmtenet bekend zijn, kan een gemeente meer informatie geven over de aansluitkosten. Er zijn ook subsidies mogelijk voor de aansluiting op een warmtenet: voor woningeigenaren kan dat via de ISDE-regeling en voor verhuurders via de SAH-regeling.

Bron: Natuur en Milieu

 

Bekijk de veelgestelde vragen