Zonnestroominstallaties op daken zijn in veel opzichten vergelijkbaar met zonneparken op de grond. In beide typen projecten zullen er systeemcomponenten (zonnepanelen, omvormers, etc.) gekocht en geïnstalleerd moeten worden. Wat anders is voor dakprojecten is dat er soms extra kosten verbonden zijn aan het controleren, dakconstructieberekeningen maken en, indien nodig, aanpassen van het dak. Dit is soms nodig omdat niet alle daken in Nederland geschikt zijn voor het dragen van zonnepanelen.

Het kan ook voorkomen dat een hogere premie voor de opstalverzekering betaald moet worden, wanneer er zonnepanelen op het dak geïnstalleerd worden. Dit is in veel gevallen afhankelijk van het gebruikte type isolatiemateriaal in combinatie met de dakbedekking. Verder komt voor dat door de verzekeraar of pandeigenaar een inspectie voor de installatie wordt aangevraagd waar ook kosten mee gemoeid zijn.

Daarnaast kost het installeren van een zonnestroomsysteem op een dak vaak meer tijd en geld omdat een dak lastiger te bereiken is. Daar komt bij dat grondgebonden zonneparken vaak meer schaalvoordeel bieden en dus goedkoper te realiseren zijn.

 

Bekijk de veelgestelde vragen