Energietuinen: tuinen waar je energie van krijgt!

Een Energietuin is een multifunctionele plek waar niet alleen schone energie wordt opgewerkt, maar ook ruimte is voor de natuur. Mensen kunnen er recreëren en leren over duurzame energie en biodiversiteit. En zeker zo belangrijk: een Energietuin komt samen met de omgeving tot stand. Zo ontstaat er een beleefbaar landschap dat meerwaarde levert voor het…

Zonneparken met duurzaam dubbelgebruik van land

Op de voormalige vuilstortplaatsen Woldjerspoor bij Groningen en Garyp in Friesland heeft ontwikkelaar GroenLeven grootschalige zonneparken aangelegd. Beide projecten zijn een goed voorbeeld van duurzaam dubbelgebruik van terreinen. Bij het zonnepark in Garyp, met 27.000 zonnepanelen goed voor 7 megawatt, is de gehele financiëring opgebracht door de lokale coöperatie Energzjy Koöperaasje Garyp. Meer over beide…

Zonnepark De Bilt biedt ecologisch inzicht

Het zonnepark-initiatief van de Biltse Energiecoöperatie BENG2030!, uiteindelijk gerealiseerd door het waterschap, bestaat uit 1000 panelen naast de rioolwaterzuivering. Samen leveren de panelen de komende vijfentwintig jaar gemiddeld zo’n 10 tot 20% van de benodigde elektriciteit aan de rioolwaterzuivering. Op zonnige dagen kan dat oplopen tot wel 100%. RTV Utrecht maakte met het programma ‘Natuurlijk…

Wind, zon en opslag in Haringvliet-Zuid

Het is woekeren met de ruimte in Nederland. Daarom is het hyper-efficiënt om meerdere dingen op één plek te combineren. Bijvoorbeeld windmolens én zonnepanelen. In het duurzame energiepark Haringvliet Zuid van Vattenfall, is dit werkelijkheid aan het worden. En helemaal uniek: er komen ook batterijen om het overschot aan groene stroom op te slaan. Daarnaast…

Betrekken inwoners met een smallere beurs

De brochure ‘Duurzame Energie voor Iedereen’ gaat in op manieren om ook mensen met weinig geld mee te laten doen aan wind- en zonneprojecten. De brochure is opgesteld door onder andere de Natuur en Milieufederaties en Energie Samen en bevat meerdere voorbeelden van projecten waarbij extra aandacht is voor (financiële) participatie door ook mensen met…

WILDLANDS mede dankzij zonnepanelen een CO2-neutrale organisatie

Het elektriciteitsverbruik van WILDLANDS Adventure Zoo in Emmen is al 100% CO2-neutraal sinds 2016. Pure Energie ontwierp en ontwikkelde een nieuwe zonne-installatie voor het dierenpark. In totaal liggen er 1.905 zonnepanelen op verschillende daken van het park en rondom het waterbassin. Dat heeft een flinke bijdrage geleverd aan de verduurzaming van het park. Lees meer…

Zonnepark Armhoede: van vuilstort naar zonnepark

De voormalige vuilstortplaats Armhoede in Lochem is door TPSolar omgetoverd tot een zonnepark dat 9 megawattpiek elektriciteit opwekt, genoeg voor het jaarverbruik van 2.500 Lochemse huishoudens. Op het zonnepark wordt de leefruimte van wilde bijen vergroot door o.a. bijenhotels en bloemrijk grasland. Verder grazen er 100 schapen op het zonnepark. Lees meer