Schrijf vast in je agenda: Zaterdag 21 september 2024, de Open Energiedag!

(English)

Meer dan 7000 bezoekers namen in 2023 tijdens de Open Energiedag een kijkje bij ruim zestig duurzame energieprojecten, verspreid door het land. Minister Rob Jetten opende de dag bij energiecoöperatie WPN in Nijmegen. Jetten: “Er zijn veel plekken waar je tijdens de Open Energiedag op bezoek kan gaan. Ik hoop dat duizenden Nederlanders dat doen en dat ze geïnspireerd raken voor de energietransitie.”
“Super goed dat zoveel mensen zijn komen kijken naar de wereld achter hun stopcontact en thermostaat”, zegt Olof van der Gaag, voorzitter Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). “Betrokkenheid van burgers is van levensbelang, want we zijn met elkaar op weg in deze transitie naar een duurzame energievoorziening.”

De NVDE maakt een jaarlijks evenement van de Open Energiedag. Noteer de derde zaterdag in september maar vast in de agenda. Uit representatief onderzoek van Motivaction in augustus blijkt dat 18 procent van de Nederlanders graag op excursie zouden gaan naar een zonne-, wind- of ander duurzaam energieproject. Een deel hiervan mochten we al ontvangen de afgelopen drie jaar.

Ruim zestig duurzame energieprojecten openden de deuren om burgers kennis te laten maken met hun project. Voorbeelden zijn het drijvende zonnepark in Lingewaard, een fietstocht langs het warmtenet in Ede en Windpark Oostpolderdijk waar windmolens op een zeedijk staan. De 64 locaties die de deuren openden zijn hier te vinden.

 

Discussie: burger als supporter energietransitie
Minister Rob Jetten ging tijdens de opening in discussie met de Nijmeegse wethouder Noël Vergunst en de voorzitter van de energiecoöperatie WPN Ron Stevens, onder leiding van Olof van der Gaag, voorzitter NVDE. Ze benoemden het belang van burgers als supporters van de energietransitie en bespraken plannen en beren op de weg richting honderd procent duurzame energie, inclusief warmte. Als openingshandeling maakte minister Jetten een selfie met de coöperatieve windmolen op de achtergrond. De minister nam net als alle aanwezigen een kijkje in de windmolen.

 

Ook voor werkzoekenden en loopbaancoaches
Zou werken in de energietransitie iets voor jou zijn? Of ben je loopbaancoach en wil je er meer over weten voor je cliënten? Kom langs op één van de tientallen locaties en kijk met eigen ogen! Bedrijven die medewerkers zoeken, bieden tijdens de Open Energiedag extra informatie. Vind hier alvast online informatie over werk maken van de Energietransitie.

De Open Energiedag is onderdeel van de ‘Daar krijg je energie van’ campagne, die de NVDE is gestart in samenwerking met brancheverenigingen NWEA, Holland Solar, Energie Samen, Bodemenergie Nederland, Geothermie Nederland en Vereniging Warmtepompen.

 

De locaties van de Open Energiedag 2023:

Beweeg de kaart om de volledige locatie tekst in beeld te krijgen!

Laden …
Categorieën:
OPEN
ALL

Store Direction

Routebeschrijving

Show Afstand In

Gebruik mijn locatie naar de dichtstbijzijnde Service Provider te vinden in de buurt van me