De Rijksoverheid werkt sinds 2018 samen met gemeenten aan het aardgasvrij maken van 66 proeftuinen (destijds onder het Programma Aardgasvrije Wijken), met als doel om te leren hoe de wijkgerichte aanpak voor de warmtetransitie kan worden ingericht en opgeschaald. Met de start van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW), een interbestuurlijk programma van het Rijk, … lees verder

aardgasvrij
In het Klimaatakkoord is afgesproken om voor 2030 3,4 Mton CO2 te besparen en 1,5 miljoen woningen van het aardgas af te halen. Een deel van deze woningen wordt via de wijkgerichte aanpak (verduurzaamd en) van het aardgas afgehaald. Bijna alle gemeenten hebben voor eind 2021 een Transitievisie Warmte (TVW) opgesteld. Hiermee maken gemeenten het tijdspad inzichtelijk. Daarin staat omschreven wanneer welke wijken van het aardgas worden gehaald. Voor de wijken die vóór 2030 aan de beurt zijn, zijn ook de mogelijke warmte-alternatieven bekend.
Het is een enorme opgave om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen en van het aardgas af te halen. Het is daarom van belang dat woningeigenaren nu al stappen (kunnen) ondernemen, zodat zij dat dadelijk niet in één keer hoeven te doen. Op deze manier wordt de vraag naar bedrijven die deze verduurzamingsmaatregelen uitvoeren ook enigszins verspreid.
Het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) levert leerervaringen op hoe woningen en andere gebouwen in 2050 van het gas af kunnen. Het kabinet stelt hiervoor tot 2028 € 435 miljoen beschikbaar.
Meestgestelde vragen
Dat bepalen de gemeenten. Een deel van deze woningen wordt via de wijkgerichte aanpak verduurzaamd en/of van het aardgas afgehaald. Nagenoeg alle gemeenten hebben een Transitievisie Warmte (TVW) opgesteld. Hiermee maken gemeenten het tijdspad inzichtelijk en welke duurzame verwarmingsopties en andere verduurzamingsmaatregelen zij per wijk of buurt voor ogen hebben. Met ingang van de Wet … lees verder