Zou werken aan duurzame energie iets voor jou zijn? Of ben je loopbaancoach en wil je er meer over weten voor je cliënten? Kom langs op één van de tientallen locaties tijdens de Open Energiedag en kijk met eigen ogen! Bedrijven en organisaties die medewerkers zoeken, vertellen je graag meer over wat werken aan duurzame energie in kan houden. Nu al benieuwd? Hieronder vind je een schat aan informatie online.

Werk maken van de energietransitie

De grootste verbouwing van Nederland: zo wordt de uitvoering van de energietransitie wel eens genoemd. We moeten zo snel mogelijk afstappen van een fossiele energievoorziening (kolen, gas, olie) naar een hernieuwbaar en duurzaam energiesysteem, met onder andere wind, zon en geothermie. Veel werk aan de winkel dus! Maar hoe ziet dat werk er eigenlijk uit? Hoe zijn de carrièreperspectieven? En wat heb ik nodig om daar te starten? Dat zetten we hieronder op een rijtje. Dus wil jij werk maken van de energietransitie? Lees dan snel verder!

Werken in de uitvoering
Veel van het werk in de energietransitie wordt door technici gedaan of door mensen die werken in de bouw of infra. Denk aan installateurs van zonnepanelen, mensen die laadpalen aanleggen of degenen die ervoor zorgen dat ons elektriciteitsnet wordt verzwaard. Maar ook degenen die betere isolatie aanbrengen in woningen, bijvoorbeeld in spouwmuren of onder de vloer, of de glaszetter die triple glas plaatst. Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden om werk te maken van de energietransitie! Hier vind je meer informatie over de verschillende mogelijkheden:

  • De website Power up the planet & EnergieGenie richt zich vooral op jongeren die zich nog aan het oriënteren zijn op een studierichting of eerste baan. Het staat vol met beroepen, opleidingen en bedrijven.
  • Op Jij gaat het maken vind je veel informatie gericht op werken in de bouw en infra. Deze website biedt zowel inspiratie, beroepskeuze testen als informatie voor jongeren en voor mensen die wisselen van baan.
  • Op de website van Wij-Techniek staat veel informatie voor mensen die de techniek willen werken en voor mensen die zich binnen de techniek willen ontwikkelen.
  • Netbeheerders hebben vaak een eigen bedrijfsschool waar ze mensen opleiden om in de energie-infrastructuur aan de slag te kunnen. Veel informatie is dan ook te vinden vind je de websites van Stedin, Alliander, Enexis & Tennet. Voor wie in de energiesector wil werken, maar nog niet goed weet waar, is er Brug naar de energie techniek.
  • Veel regio’s hebben hun eigen informatie- en stimuleringsprogramma’s om over te stappen naar werk in de energietransitie. Hierbij is ook veel aandacht voor persoonlijke begeleiding en matching met banen in de energietransitie. De gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld een eigen aanpak, genaamd ‘Baan met toekomst’. Maar zo zijn er nog veel meer informatie- en stimuleringsprogramma’s in Groningen/Friesland/Drenthe, Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Limburg & Noord-Brabant.

Ander type werk
Veel van het werk vindt plaats in de uitvoering, dus in de aanleg van bijvoorbeeld zonnepanelen, windturbines en het aanbrengen van isolatie. Maar er is natuurlijk nog meer werk dat moet gebeuren. Je kunt onder andere denken aan omgevingsmanager, energieadviseur, werkvoorbereider, calculator, projectmanager, technisch specialist, vergunningverlener, beleidsadviseur en verschillende functies binnen advies en consultancy. Dat type werk doe je vaak voor een bedrijf (bv energieleverancier) of een overheid en vraagt vaak om een hbo-/ universitaire achtergrond. Ook zijn er functies waarbij een mbo-opleiding wordt gevraagd.

Tot slot zijn er verschillende overzichten gemaakt van alle ‘klimaatbanen’ die nodig zijn voor de energietransitie. Die vind je bijvoorbeeld via de nationale beroepengids en via UWV beroepen in de gebouwde omgeving en energiesysteem.